MÜHLDORFER PFERDEFUTTER

Žaludeční vředy u koní

Žaludeční vředy u koní (EGUS - equine gastric ulcer syndrome) – stále častější problém, se kterým se chovatelé a majitelé koní setkávají. Jedná se o zánětlivé onemocnění sliznice žaludku. Nedávné průzkumy ukázaly, že tímto onemocněním trpí 93 % dostihových koní, 60 % sportovních koní a kolem 56 % hříbat!! Všechny odpovědi, proč tolik koní trpí tímto onemocněním, sice ještě neznáme, obecně ale platí, že četnost výskytu EGUS závisí především na využití koní, dále na jeho managementu a v neposlední řadě na krmení.

Žaludek koně představuje jednoduchý, zakřivený vak ve tvaru písmene U. Vystlán je dvěma typy sliznice - nežlaznatou a žlaznatou. Tyto dva typy sliznice ostře odděluje tzv. margo plicatus - anatomická struktura, která představuje hlavní predispoziční místo výskytu vředů.

Žlaznatá část žaludku je pokryta drobnými žlázkami, které vylučují HCL a trávicí enzym pepsin, který je nezbytný pro trávení potravy. Žlázky navíc vylučují i hlen, který společně s dalšími faktory pomáhá vytvářet ochranný film na sliznici a tím brání žaludek před agresivní trávicí kyselinou.

Nežlaznatá oblast žaludku má obranných prostředků méně a je tudíž obzvlášť citlivá na poškození žaludeční kyselinou (tj. vznik vředů).

Koňský žaludek je poměrně malý a HCL se tvoří nepřetržitě, nikoli pouze tehdy, když se do žaludku dostane potrava (jako u lidí či šelem). Proto by měl být trávicí trakt koně pro správné a zdravé trávení pořád částečně naplněný.

 

Mezi rizikové faktory, které často způsobují koním žaludeční vředy, patří:

 

  • stres
  • intenzivní náročný trénink
  • vysoké dávky jádra (překrmování obilným škrobem)
  • hladovění (několik hodin nemají k dispozici žádné krmivo)
  • nedostatek píce (která podporuje žvýkání a dostatečné proslinění sousta; sliny snižují kyselost žaludku)
  • přeprava
  • podávání některých léků (nejčastěji léky tišící záněty a bolest)

 

V současné době je pro léčbu vředů u koní nejoblíbenějším lékem Omeprazol. Jedná se o lék, který inhibuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové a tím snižuje překyselení žaludku. Jedna z nevýhod Omeprazolu jsou jeho vysoké náklady při pravidelném podávání a potom fakt, že dlouhodobé užívání může narušit přirozenou antimikrobiální aktivitu HCL a tím podpořit přerůstání patogenních bakterií v žaludku.

 

Jak tedy snížit riziko výskytu EGUS a lze koním pomoct od vředů i přirozenou cestou bez zbytečného zatěžování medikamenty?

V prevenci i léčbě žaludečních vředů hraje roli potlačení kyselosti, čili udržení pH na vyšších hodnotách. Schopnost odolávat změnám pH se nazývá pufrovací kapacita - tu mají koňské sliny či samotná potrava v žaludku nebo například vojtěška, pokud je zkrmovaná v podobě píce, sena nebo senáže.

 

Německý výrobce krmiv Mühldorfer Pferdefutter nabízí komplexní řešení pro koně trpící žaludečními vředy v podobě kompletního krmení, které v sobě spojuje preventivní a terapeutické účinky. Jedná se o plnohodnotné energetické krmivo bez obilovin, jež se díky své jedinečné, patentované kombinaci rostlinných látek zajištuje regeneraci zanícené žaludeční sliznice.

 

 

 

Hlavní rysy Mucovitalu:

  • neutralizuje přebytečnou žaludeční kyselinu, díky vysoké tvorbě slin vytvoří optimální poměr kyseliny a zásady
  • obsahuje komplex tlumící zánět kombinovaný s pohlcovačem neutralizujícím žaludeční kyseliny, aniž by vázal životně   důležité živiny
  • prostřednictvím prebiotik šetrně revitalizuje střevní mikroflóru
  • bez obilného škrobu
  • plně doplněno vitaminy a minerály
  • receptura odpovídající potřebám koní

 

Mühldorfer Mucovital Prebiotik se doporučuje podávat po dobu 4 – 8 týdnů nebo až do úplného vymizení vředů (kontrola gastroskopickým vyšetřením). Poté doporučujeme přejít na krmení  iQ High-Fibre Landwiesen Struktur Plus popř. jiné strukturované krmivo s nízkým obsahem obilovin.

I když na žaludeční vředy koní existují léky, jde toto onemocnění řešit i cestou prevence a léčby, která je pro naše koně šetrnější a více odpovídá jejich přirozenému způsobu života.

 

 

Zdroj:

  • Gastroduodenální ulcerace u koní

B. BEZDĚKOVÁ, P. JAHN Fakulta veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Veterinářství 2003;53:280-284

  • E. Larson: Nutritional Management of Gastric Ulcers. The Horse, 2011
  • MVDr. Dominika Švehlová, Žaludeční vředy - a vojtěška, Equichannel.cz, 16. 08. 2012